Малаар баян манай орон өөрсдийн шимт хүнс дотор мах хэмээх эрдэнэт хүнсийг хаяж байсан цаг саяхан. Ийм шимт хүнсээ хаяад гаднаас доллараар баахан биологийн нэмэлт бүтээгдэхүүн витамин уураг даавар авч байсан цаг цэглэгдэх мөч ирлээ. Хаана ч царай алдахгүй амьдрах, хамгийн эко хүнс хэрэглэх боломж Монголд бий!
ГҮЗЭЭ, САРХИНАГ бол ХАМГИЙН САЙН ХООЛ
Гүзээ, сархинаг - хамгийн сайн мах
Дотор махнаас хамгийн онцгой нь гүзээ юм. Түүнд уураг 14-15 хувь, өөх тос 4,2 хувь агуулагддаг байна. Бидний гүзээний үс гэж нэрлэдэг хөхлөгүүдэд олон төрлийн аминдэм, эрдэс бодисууд байдаг. Үстэй гүзээ, цоохор сархинаг, салбант сархинаг идвэл дархлаа сайжирч, цус төлжин, яс бэхжиж, арьс үс, хумс уян хатан болдог байна.
Хөхүүл эх гүзээ, сархинаг идэхэд сүү нь эрс нэмэгддэг. Чихрийн шижинтэй бол гүзээ, сархинаг хамгийн тохиромжтой хоол юм.
Хонины салбант сархинагаар нойр булчирхайн өвчнийг эмчилдэг гэнэ. 7 ширхэг салбант сархинагийг сайн угааж цэвэрлэнэ (зумлахгүй). Нэг сархинагийг уртааш нь тэнцүү гурав хуваана. Гурав хуваасныхаа нэгийг 250гр усанд хийж 200гр болтол буцалгаж болгоно. Орой орондоо орж байгаад сархинагаа шөлтэй нь хамт халуунаар нь хүртээд унтана. Долоо хоног ингэж хэрэглэнэ. Дараа нь 7 хоног завсарлаад, 2 долоо хоног үлдсэн сархинагаа дээрхи аргаар 14 хоног алгасахгүй хэрэглэнэ.
Гам: Эмчилгээний хугацаанд усанд орж болохгүй. Норж даарч болохгүй. Эмчилгээ дууссанаас хойш 2 долоо хоног энэ гамыг үргэлжлүүлнэ.
Салбант сархинаг эмчилгээ
ХҮИС-ийн багш М.Норов